Split

Split

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj, druga je po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu. Pretpostavlja se da je na području današnjeg središta grada još u antici postojalo naselje Aspalathos/Spalatos (grč.). Podrijetlo njegova imena se izvodi od biljke brnistre (žuke, lat. Calicotome villosa) koja ovdje raste u izobilju.

Povijest
Dioklecijanova palača najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palača na svijetu. Istočni i zapadni zid dugački su 216 m, južni 181 m, a sjeverni 175 m. U sjevernom dijelu palače bila je smještena posluga i vojska dok su južno bile same careve odaje.

Danas su od kompleksa sačuvane zidine, 4 vrata (Zlatna – Porta Aurea, Srebrna – Porta Argentea, Željezna – Porta Ferrea i Mjedena – Porta Aenea), carev mauzolej (danas Katedrala sv. Dujma), kutne kule, Jupiterov hram ili Hram svih bogova, središnji trg – Peristil, te neposredno na jug od Peristila, Vestibul.

Split

Plaže

Plaže i kupališta bogatstvo su Splita kakvim se danas ne može pohvaliti vjerojatno ni jedna veća urbana sredina na moru i sasvim opravdava epitet kupališne metropole Mediterana.

Znamenite Bačvice, Ovčice, Bene, Kašjuni, Kaštelet, plaža hotela Split… najpoznatije su i najposjećenije destinacije.

Žnjan je najposjećenije gradsko kupalište zbog pristupačnosti, velikoga parkirališnog prostora i odličnih uvjeta za obitelji s manjom djecom.